zaterdag 2 mei 2020

Redders in nood of wolven in schaapsvacht? Deel 1


We leven in beangstigende tijden waarin we heel wat tegenstrijdige informatie voorgeschoteld krijgen. Een dergelijke stilstand van het sociale leven en de economie hebben we nooit eerder meegemaakt. De roep om de economie weer te doen draaien klinkt alsmaar luider. Hierdoor stijgt de druk om een kant en klare oplossing te vinden die ons moet beschermen tegen het Covid-19 virus.

Dé oplossing die ons al weken wordt voorgeschoteld is vaccinatie. Laat me duidelijk zijn: ik ben niet tegen vaccinatie en dit is geen post die daarvoor pleit. Ik pleit eerder voor gezond verstand en het bekijken van verschillende pistes alvorens er een uit te kiezen. Zo zijn er toch wat enkele bedenkingen rond de aanbieders van dit vaccin en de mogelijke achterliggende motieven. 
Hydroxychloroquine
Voor ik hierop inga, wil ik even inzoomen op een andere oplossing die van bij het begin werd neergesabeld: een behandeling met hydroxychloroquine. Dit is een middel dat reeds decennialang gebruikt wordt tegen malaria. Mensen die naar bijv. Afrika vertrekken, dienen enkele weken daarvoor dosissen van dit goedje in te nemen. Mogelijke bijwerkingen zijn hartklachten, wat het voornaamste argument lijkt te zijn om dit niet te gebruiken. Het blijft echter vreemd om vast te stellen dat een reeds bestaand medicament dat al 60 jaar wordt gebruikt zonder problemen, nu plots als gevaarlijk wordt beschouwd. 
Dr. Didier Raoult
Dit belet enkele vooraanstaande dokters niet om het te gebruiken. Integendeel, zij pleiten reeds van in het begin van de Covid-uitbraak om hiermee aan de slag te gaan. In Frankrijk is er reeds weken ophef rond Dr. Didier Raoult. Hij is een internationaal gerenommeerd microbioloog die verschillende patiënten heeft behandeld, met groot succes volgens hem. Het volstaat om het middel in een vroeg stadium van de besmetting toe te dienen, en niet aan mensen die reeds aan hartkwalen lijden. Dit middel, in combinatie met een antibioticum geeft positieve resultaten. Heel wat landen zouden deze aanpak volgen. De cijfers die zij vrijgeven tonen een lager beeld dan wat we elders in de wereld zien. Of deze ook kloppen valt nog te bezien. Onze eigen viroloog Marc Van Ranst “ziet geen reden om te twijfelen”. Het is ook een goedkoop middel, wat mogelijk de weerstand van de farmaceutische sector (en hun politieke lakeien) kan verklaren.

 Bill Gates 
Over de mensen die pleiten voor een vaccin valt ook heel wat te zeggen. Zo worden we gebombardeerd met goede raad van Bill Gates, die naar verluid naarstig aan het werk is om dit wondermiddel te fabriceren. Of liever gezegd zijn werknemers. Bill Gates is geen dokter of expert en kan dit dus niet zelf, wat hem niet belet om hier heel wat lezingen over te geven. Het roept toch wat vragen op wanneer iemand, die vaccins produceert, dit als enige middel opwerpt. De Bill Gates foundation is ook een belangrijke sponsor van o.a. de Wereld Gezondheidsorganisatie en het Amerikaanse CDC (Centre for Disease Control), wat bij mij toch wat wenkbrauwen doet fronsen. Meer over het CDC, Bill Gates en Dr. Anthony Fauci in het tweede deel van deze blog.


Bronnen:
https://www.apotheek.nl/medicijnen/hydroxychloroquine
https://www.knack.be/nieuws/europa/frans-infectioloog-didier-raoult-wonderdokter-of-profeet-van-de-valse-hoop/article-longread-1585661.html
https://www.mediterranee-infection.com/coronavirus-pays-ou-lhydroxychloroquine-est-recommandee/

4 opmerkingen:

  1. zelf heb ik ook al wat onderzoek gedaan naar alle vaccins die ze nu aan het proberen maken zijn. Denk jij dat hier een vaccin/medicijn gaat voor kunnen gemaakt worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, want er zijn teveel mensen getroffen. Mocht het enkel in Afrika zijn of Azië, dan duurt het veel langer natuurlijk. Kijk naar Ebola: nadat er een paar gevallen bekend waren in Amerika en enkele blanke dokters gestorven zijn, was er opeens wel een vaaccin.

      Verwijderen
  2. Ik vind dat je gelijk hebt. Op het nieuws of in de volksmond gaat het heel de tijd over de vaccinatie tegen corona, maar ik ben het er mee eens dat we ook eerst eens kijken als er geen andere oplossing voor is.
    Het vaccin wordt nu ook direct getest op de mens dus wie weet welke gevolgen dit kan hebben. Wat gaan de bijwerkingen zijn voor de mensen waarop het wordt getest? Dit is een vraag die ik mij zeer vaak afvraag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben zelf naar Afrika getrokken en heb deze pillen moeten nemen omdat ik in risicogebied kwam van malaria. Zelf heb ik er nooit bijwerken of klachten ervaren. Inderdaad raar dat middelen al jaren lang gebruikt worden nu als gevaarlijk worden gezien. Ik geloof wel dat er een vaccin zal komen en dat dit wel nodig is. De vraag is alleen wanneer?

    BeantwoordenVerwijderen