dinsdag 26 mei 2020

Quarantaine - Al Arba'iniya


Ik heb het reeds een paar keer gelezen op blogs van medestudenten en in verschillende kranten, dat quarantaine uitgevonden zou zijn door de Italianen. Niets is echter minder waar. De praktijk komt van de Arabieren, namelijk van Ibn Sina, hier beter bekend als Avicena. Deze veelzijdige wetenschapper is van grote invloed geweest op de medische wetenschap. Tot in de 17e eeuw werden zijn werken gebruikt als basisboek voor de geneeskunde. Hij was dan ook de eerste die het belang van afzondering inzag om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Hij noemde dit Al Arba’iniya, ofwel de 40. Zijn werken werden later vertaald en overgenomen door de Italianen, die het woord vertaalden als quaranta giorni (40 dagen).

Ibn Sina was ook een vermaard filosoof, die zich verdiepte in de werken van de Griekse denkers. Hij was van grote invloed op een andere belangrijke figuur uit de Rooms Katholieke kerk, Thomas van Aquino.

Dit wijst op een groter probleem, namelijk het stilzwijgen en minimaliseren van de invloed van de Islamitische wereld op de Westerse samenleving. Ibn Sina is slechts een van de velen die de wetenschap naar een hoger niveau tilden en Europa uit de donkere tijd haalden. Heel wat van deze wetenschappelijke doorbraken worden vandaag nog toegepast. De meesten zullen op school wel geleerd hebben dat we onze huidige cijfers Arabische cijfers noemen en dat zij het cijfer 0 hebben uitgevonden. Daarnaast gebruiken we algoritmes om onze computers te coderen. Zonder algoritmes zouden jullie dit nu niet kunnen lezen, laat staan dat ik een blog zou kunnen maken.

De invloed van de Islamitische geleerden op de Westerse wereld is veelomvattend. Noem een wetenschappelijk veld en deze geleerden blonken erin uit: wiskunde, filosofie, geneeskunde, astronomie, alchemie, optica….

Mede door de kruistochten zijn heel wat van deze werken naar Europa gebracht, waardoor de samenlevingen hier snel veranderden. Het wantrouwen naar de Islamitische wereld bleef echter, en blijft tot op de dag van vandaag doorwegen naar hoe er naar moslims wordt gekeken.

Ibn Sina heeft een standbeeld in Kortrijk op de rotonde op de Marksesteenweg, een geschenk van de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent:






Wie meer te weten wil komen over dit onderwerp raad ik het boek “het huis der wijsheid” aan van de schrijver en journalist Jonathan Lyons. Het is een gedetailleerd boek dat echter vlot leest.





Bronnen:
https://historiek.net/avicenna-ibn-sina-filosoof-islam/76610/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Algoritme#Lijst

4 opmerkingen:

  1. Amaai, dat je al die info vindt door een "simpel" standbeeld in Kortrijk. Nog nooit over die persoon gehoord, terug wat bijgeleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kende hem daarvoor al, hoor. Omdat ik niet van Kortrijk ben, wist ik niet dat hij daar een standbeeld had.

      Verwijderen
  2. Dit wist ik niet! Misschien een tip om wikipedia niet altijd even betrouwbare bron te gebruiken. Vaak circuleert er hier verkeerde informatie op aangezien iedereen zelf kan posten en aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb hier ook een stuk over geschreven maar dat er een standbeeld staat in Kortijk wist ik niet. Zo zie je maar hoe alles door de jaren geen gelinkt is....

    BeantwoordenVerwijderen