woensdag 27 mei 2020

Een toekomstige computerpandemie?


Wetenschappers uit Liverpool zijn er in 2014 in geslaagd om een computervirus te creëren dat zich verspreid zoals een verkoudheid. Dat wil zeggen dat dit virus zich verspreid via de lucht. Computervirussen verspreiden zich doorgaans online via malware. Dit virus heeft het potentieel om zich te verspreiden zoals virussen die mensen treffen dat doen. Het maakt gebruik van toegangspunten zoals een Wifi-netwerk. In onze steeds meer gedigitaliseerde maatschappij kan dit verwoestende gevolgen hebben. In elke straat zijn meerdere Wifi-netwerken te vinden, dus is het potentieel eindeloos.

Dit virus is bijzonder agressief. Het verspreid zich door te zoeken naar het zwakste punt binnen een netwerk. Indien het netwerk beveiligd is door een Firewall, gaat het gewoon op zoek naar een makkelijker, onbeschermd slachtoffer. Het virus blijft op het Wifi-netwerk zitten, en niet op de computer zoals gewoonlijk. Dat maakt dat het niet traceerbaar is door beveiligingssoftware. Dit virus zit veilig opgeborgen in een lab, gelukkig. Hopelijk krijgen we in de toekomst nooit te maken met een computerpandemie. De gevolgen zouden catastrofaal zijn.



Bron:
https://mashable.com/2014/03/05/chameleon-computer-virus/?europe=true

1 opmerking:

  1. Hier had ik nooit bij stil gestaan dat ook virussen in computers rondtrekken. Simpel weg door een USB in je computer te steken of een verkeerde mail te openen kan je het al ontvangen. Hier is het natuurlijk moeilijk om op te sporen. Toffe insteek!

    BeantwoordenVerwijderen