maandag 25 mei 2020

Bitterzoet Suikerfeest


Ramadan 2020 is alweer voorbij. Gisteren was het Eid el Fitr, in de volksmond ook wel het Suikerfeest genoemd. Dit omwille van de vele zoetigheden die dan gegeten worden. Ook dit feest was vreemd. Net zoals tijdens de Ramadan is Eid een heel sociaal gebeuren. Er komt heel wat familie of vrienden op bezoek en er wordt heel wat over en weer ge-sms’t. Nu niets van dit alles. Gelukkig is er WhatsApp video, waarmee we toch nog contact kunnen houden. Traditiegetrouw koop je nieuwe kleren om die dag te dragen. Nu was het grappig om iedereen in zijn losse outfit te zien, languit in de zetel. Ook voor kinderen is deze lockdown een financiële aderlating. Op deze feestdag is het gebruikelijk dat ze van de bezoekende familieleden of vrienden een centje toegestopt krijgen. Over de loop van de hele dag kan dit aardig oplopen. Voor die nieuwe Playstation zal nog wat langer gespaard moeten worden, deze keer.

Ook nu blijven moskeeën leeg. Gewoonlijk wordt deze dag gestart met een gebed in de moskee. Net zoals tijdens de Ramadan bieden moskeeën nu een virtueel gebed aan, dat je thuis vanop je scherm kan volgen. In Mekka, waar anders duizenden moslims verzamelen om te bidden, waren nu slechts enkele honderden aanwezig, op een veilige afstand van elkaar. Het is een vreemd gezicht. Niettemin, voor al wie het viert: vrolijk Suikerfeest! 

4 opmerkingen:

  1. Leuk dat je met je familie nog in contact kan komen via de sociale media. Stel je voor dat dit een jaren geleden het geval was, wanneer er nog geen sprake was van sociale media. De mensen dan moeten hun nog eenzamer gevoeld hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zeg wel. Ik heb nu ook kunnen videochatten met familie uit Algerije. Heel lang geleden vroeger moest je toen nog naar een telefooncel gaan.

      Verwijderen
  2. Hopelijk is in heel deze periode alles goed verlopen met de internetverbinding? Dit heb ik onthouden uit een vorige blog dat je hier toch wat mee zat! Ik wist niet dat het suikerfeest ook gepaard ging met nieuwe kleren en een centje! Heel leuk om hier bij over te leren!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Charlotte. Het internet is soms iets trager dan normaal, maar dat komt omdat er meer gebruik van wordt gemaakt, denk ik.

      Verwijderen