zondag 31 mei 2020

Pandemiën en het einde van wereldrijken


In het jaar 165 na Christus werd Rome getroffen door een pandemie. Historici gaan er van uit dat het de pokken of de mazelen betrof. De ziekte zou door Chinese handelaars per schip en via de zijderoute meegebracht zijn naar het Romeinse Rijk, waar het een verwoestend effect had op de bevolking. Het zouden vooral soldaten geweest zijn die door de ziekte getroffen werden, wat erop wijst dat ze hiermee op het slagveld in contact gekomen zijn. Ongeveer 100 jaren later zou een tweede uitbraak volgen, die een zwaardere tol eiste. Op het hoogtepunt van de eerste uitbraak zouden er 2000 doden per dag geteld worden. Bij de tweede uitbraak meer dan het dubbele, namelijk 5000(!) per dag! Volgens sommige schattingen bedroeg de totale dodentol in het Romeinse Rijk 60 tot 70 miljoen! Het is een wonder dat er überhaupt nog een beschaving overbleef die kon verdergezet worden.

Doordat er heel wat soldaten getroffen werden, bevond het Rijk zich in een zeer kwetsbare positie. Keizer Marcus Aurelius zag zich genoodzaakt om mannen van diverse pluimage in te lijven in zijn leger: criminelen, bevrijde slaven, Germanen en zelfs Gladiatoren. Vooral dat laatste bracht extra druk met zich mee. Minder gladiatoren betekende minder Spelen. Minder Spelen betekende meer onvrede. Meer onvrede snakte naar meer Spelen.

Dit allegaartje dat zich een leger noemde feilde dan ook in haar taak het Rijk te beschermen. In 167 staken Germaanse stammen de Rijn over en drongen zo het Rijk binnen. Het Romeinse leger is nooit meer de oude geworden, wat de neergang van het Romeinse Rijk versnelde. Het mag geen verrassing zijn dat deze pandemie enorme invloed had op de economie en bevolkingsgraad van het Rijk.

Vandaag zien we parallellen met wat er zich afspeelt in de Verenigde Staten tijdens de huidige Coronapandemie. De Verenigde Staten tellen op het moment van dit schrijven de hoogste dodental met meer dan 100000 dodelijke slachtoffers. Dit aantal zal helaas nog stijgen. Er zijn meer dan 40 miljoen werklozen. Dit zijn werkloosheidscijfers die niet meer gezien zijn sinds de Grote Depressie. Ondanks de maatregelen die de Amerikaanse Federale Overheid ondernam, groeit de onvrede.

Bovenop deze problemen gaat het land gebukt onder geweld na de tragische moord op George Floyd. Er werd gesproken over plunderingen en brandstichting op grote schaal. Wat onze media niet berichten, en wat bevestigd wordt door Gouverneur Tim Walz van Minnesota, is dat dit geweld aangestoken wordt door neonazigroeperingen van buiten de staat. Op onderstaand filmpje zien we een blanke, geen zwarte!,  gemaskerde man ruiten van een winkel inslaan met een hamer: 



Er wordt gezegd dat de wereld er na Corona anders zal uitzien. Wie had kunnen denken dat de Verenigde Staten van het statuut van wereldmacht zouden afzakken tot dat van een ontwikkelingsland?

Bronnen:
https://www.ancient.eu/Antonine_Plague/
https://www.theguardian.com/business/2020/may/28/jobless-america-unemployment-coronavirus-in-figures
https://www.mprnews.org/story/2020/05/30/outsiders-extremists-are-among-those-fomenting-violence-in-twin-cities

Geen opmerkingen:

Een reactie posten